Filiz Özel Eğitim

Duyu Bütünleme Nedir?

Kişinin bedeninden ve çevreden aldığı duyumları organize eden ve bedeni çevre ile etkin bir şekilde kullanmayı mümkün kılan nörolojik süreçtir.Duyular uyumlu bir şekilde çalıştığı zaman beynimiz gelişime, yeni deneyimlere ve öğrenmeye açık olur.

Vücudumuza sürekli duyularımız yoluyla bilgi girişi olur. (dokunma, duyma, görme, tat alma, koku, vücut pozisyonu, hareket ve denge).Beynimiz aldığımız uyaranları organize edemezse günlük yaşamımızın her alanında, evde, okulda, oyun zamanında, işte ve sosyal ilişkilerimizde etkin bir rol alamayız .

HANGİ DURUMLARDA DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİNE İHTİYAÇ DUYULUR?

Yaşıtlarına göre kaba motor becerilerde gerilik

Sık sık düşme

İnce motor gelişiminde gerilik

Dokunma ile ilgili sorunlar(dokunmak istememe yada herşeye dokunma)

Hiperaktivite(aşırı hareketlilik durumu)

Hipoaktivite(azalmış hareketlilik durumu)

Öğrenmede güçlük

Konuşma ve dil gelişiminde gerilik

Dokunmaya, sese, görüntüye ve hareketlere aşırı duyarlılık

Dokunma, ses, görüntü ve hareketlere yetersiz tepki gösterme

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB)

Sakinleşememe

Motor planlama gerektiren oyunlara ve bedensel aktivitelere katılmama

Parmak ucu yürüme eğilimi

Yazı yazma problemleri, harfleri yanlış yazma

Arkadaş edinme ve sosyal ortama girmede çekingenlik , beceriksizlik

Denge sorunları, çabuk yorulma

Davranış problemleri

Günlük yaşam aktivitelerinde zorluk

DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİNİN AMAÇLARI NELERDİR

• Duyu bütünleme terapisini uygularken amacımız; çocuğa özel hedefler çerçevesinde doğru planlanmış ve hazırlanmış ortam ve aktivite dizini aracılığıyla duruma uygun fonksiyonel, duygusal ve sosyal cevap oluşturma potansiyelini arttırmaktır.

• Terapilerimiz esnasında, çocuğun aktif katılımı ile ‘adaptif cevaba’ ulaşmak esastır. Pasif uyaran vermek duyu bütünleme terapisinin amaçlarına uygun olmadığı gibi çocuğa fayda sağlamaz. Örneğin, terapi adı altında çocuğu büro koltuğuna oturtup döndürmek, hamakta amaçsızca sallamak, fön makinesi ile kol ve bacaklarını ısıtmak, renk ismi verilmiş (beyaz, siyah ) odalarda zaman geçirtmek duyu bütünleme terapisi değildir.

• Terapilerimizde, zenginleştirilmiş ortamlar aracılığıyla gerçek hayatta kendiliğinden gerçekleşmeyen uygun deneyimlerin yaşatılması, terapi ortamında kazanılan deneyimlerin günlük yaşama aktarılmasıdır.

Terapi sırasında çocuk mutlu, iletişime açık olmalıdır .Düzenlenen ortamdaki uyaranları rahatlıkla tolere edebilmesi önemlidir. Çünkü seans sırasında, yapılandırılmış ortamda, iletişim kuran, fikirler üreten, çözümler bulan, hayal eden, sosyalleşerek oyuna katılan çocuk; seanslar dışında da iletişimi sürdürecek ve günlük hayatındaki sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlarını atlatmaya başlayacaktır.

DUYU BÜTÜNLEME PROBLEMİ ÇOCUĞUM BÜYÜDÜKÇE GEÇER Mİ?

Bir terapi olmadan bu sorunun kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir. Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar genellikle bulunduğu ortama uyum sağlamakta zorluk çekebilir, öğrenme ve gelişimlerinde sorunlar ortaya çıkabilir. Duyu bütünleme terapisi için hiçbir zaman geç değildir.

Otizmde Duyu Bütünleme Bozuklukları

Otizmli çocuklar beyinlerindeki işleyiş problemleri nedeniyle duyu bütünleme problemleri yaşarlar.Duyu bütünleme problemlerine yönelik terapiler ile yaşam kaliteleri belirgin düzeyde artırır.

***Otizmli Çocuklarda en sık görülen duyu bütünleme problemlerini şöyle sıralayabiliriz:

Duyusal kaçışlar

Regülasyon problemleri

Duyusal Farkındasızlık

Uyaran Arayışları

Duyusal Eşik Probleminden Kaynaklı Duyusal Modülasyon Problemleri

Görsel Motor Kontrol Güçlükleri

Denge Problemleri

Postür Bozuklukları

Parmak Ucu Yürüme

Duyu bütünleme terapisi, kurumumuzda bu alanda eğitim almış fizyoterapistlerimiz tarafından profesyonel şekilde uygulanmaktadır. Kurumumuza gelen çocuklarımıza yapılan değerlendirme sonucunda duyu bütünleme bozukluğu tespit edilip , çocuğun ihtiyacı yönünde eğitim programı oluşturulur.