Filiz Özel Eğitim

DIR Floortime

DIR Floortime tekniği;

Çocuk psikiyatristi Dr. Stanley Greenspan’in tarafından geliştirilen ‘yerde oyun’ anlamına gelen bu yaklaşım gelişimsel ,bireysel farklılıkları dikkate alan ve iletişim temelli bir modeldir.Temel amacı iletişim problemleri olan çocuklarda iletişim ve ilişki kurabilme yeteneklerini güçlendirmek, günlük yaşamda karşılarına çıkan problemlerle baş edebilmelerini kolaylaştırmaktır.

Çocuğun liderliğini izlerken onu kendi dünyamıza çekmek;onun keyif aldığı şeyleri gözlemleyerek bu aktiviteleri gerçekleştirirken önüne engeller koymak ve bu engellerle başa çıkabilmesini sağlamak gibi hedefler barındırır. Çocuğun duyusal profili , motor becerileri ve dil becerileri değerlendirilip kısıtlılıkları belirlenir ve bu becerileri geliştirerek daha iyi bir gelişim seviyesine taşımayı hedeflenir.Çocuğun liderliği takip edilerek sürdürülen etkinliklerde çocuğun daha çok keyif aldığı ve daha fazla iletişim zinciri kurduğu gözlenmiştir.Bunun sonucunda da gelişim ve öğrenme sağlanmıştır.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR: Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Dil ve Konuşma Bozukluğu, Dikkat eksikliği ,Hiperaktivite, Gelişimsel gerilikler, Duyusal ve Duygusal sorunları olan çocuklar ya da başka gelişim problemi olan çocuklar için kullanılır.

DIR modelinin klinik uygulanış şekli DIR Floortime® tekniğidir.DIR Floortime yaklaşımı Developmental, (gelişimsel) ,Individual (bireysel) ve Relationship-based (ilişki temelli) sözcüklerinden oluşur.

D (Development) Gelişimsel Bölüm:

Çocuğun gelişimsel olarak nerede olduğunu anlamak ,terapi programını planlamak için önemlidir.Gelişimsel bölümde altı tane fonksiyonel-duygusal gelişim basamağı vardır. Çocuk bu basamaklara göre değerlendirilir ve gelişimsel olarak hangi basamakta olduğu görmemizi sağlar.

1-Regülasyon ve dikkat: Çocukların sosyal etkileşmeyi öğrenmek için odaklanmaları,sakin kalmaları ve başkalarıyla birlikteliklerindeki deneyimlerinden aktif şekilde öğrenmeleri gerekir.

2-Birliktelik sağlama-ilişki kurma:Çocuğun keyif ve sıcaklık açısından farklı derinliklere sahip ilişkiler kurma becerisidir.

3-İki yönlü iletişim sağlama: Amaçlı iletişim kurmadır.Jest-mimik kullanarak amaçlı iletişimi başlatır.

4-Kompleks sosyal problemleri çözme:Niyet içeren sürekli bir etkileşim sağlamak

5-Düşünceleri (sembolleri) kullanarak ihtiyaçları oyuna yansıtabilmek ve yaratıcılığı kullanabilmek:

6-Düşünceler arası köprü kurabilmek, mantık çerçevesinde düşünebilmek: Empatik ilişkiler kurabilmek için bu gelişimsel kapasitelerin yanı sıra akademik ve sosyal becerilerin de kazanılmış olması gerekir.

I (Individual Differences) Bireysel Farklılıklar Bölümü:

Her çocuğun duyusal ve duygusal açıdan çevresinden aldığı uyaranları işlemesi farklıdır. Bir çocuk farklı duyusal uyaranlara karşı hipersensitif veya hiposensitif olabilir. Bu bölümde çocuğun duyusal olarak çevresine nasıl dönüt verdiğine bakılır ve bunları göz önünde bulundurarak çalışma programı hazırlanır.

R (Relationship Based) İlişki Temelli Bölüm:

Eğitmenlerin ve ebeveynlerin çocuğun duygu durumu, gelişimsel seviyesi ve bireysel farklılıklarına göre çocukla iletişime geçmesidir. Kurulan bu etkileşimle çocuk zamanla fonksiyonel ve duygusal gelişimde mesafe kat etmeye başlar.

FLOORTIME’IN HEDEFİ

Floortime’ın iki temel hedefi vardır.

İlk hedefi çocuğun doğal ilgilerini takip etmek ve çocuğa yol göstermektir. Çocuğun ilgisini takip ederek onun duygusal ve duyusal açıdan nerede olduğunu görüp ilgilerini, isteklerini gözlemleyerek neleri eğlenceli bulduğunu onu neyin motive ettiğini keşfederiz. Buradan yola çıkarak oynadığı oyunları genişletip bir üst basamağa geçebilmesine yardımcı oluruz.

İkinci hedefimiz ise çocuğun bizlerle iletişime geçebileceği, paylaşılan dünyanın içine çekmektir. Birçok nedenden dolayı çocuk kendi dünyasının içine girip bizlerle iletişimi reddediyor olabilir. Bu noktada yine çocuğun ilgisini takip edip hoşlandığı şeyleri anlayıp ona eşlik etmek ve ona saygı göstermek çok önemlidir. Bu yolla çocuk kendisini bize daha yakın hissedip iletişime geçecektir. Çocuk bir kez bizimle birlikte olmaktan hoşlanmaya başladığında, onun ilişki kurma, iletişime geçme gibi yetenekleri gerçekleştirmeye başlamasına yardımcı olabiliriz.

DIR FLOORTIME NEREDE YAPILIR?

DIR Floortime her yerde her zaman uygulanabilir. Uygulama sırasında farklı çocuklar da uygulamaya dahil edilip oyunlar genişletilebilir. Böylece çocuk iletişim becerilerini arkadaşlarıyla, kardeşleriyle oynayarak geliştirebilir. Yemek hazırlarken, temizlik yaparken, markette alışveriş yaparken, dışarıya çıkmaya hazırlanırken gerçek hayat aktivitelerini çalışmalara katmak önemlidir. Bu yolla günlük yaşamdan birçok şeyin neden, nasıl yapıldığını anlamasını sağlarız ve çocuğu günlük hayatın bir parçası haline getiririz.

KİMLER DIR FLOORTIME UYGULAYABİLİR?

Uluslararası geçerliliği olan, ICDL sertifikasına sahip; fizyoterapist,psikolog,özel eğitim uzmanı,ergoterapist ve dil konuşma terapistleri tarafından uygulanabilir.