Filiz Özel Eğitim

DEPREMİ ÇOCUKLARIMIZA NASIL ANLATMALIYIZ?

Sevgili Anne ve Babalar,

Art arda ve sıklıkla yaşanan depremler, sonrasındaki kayıp ve kurtarma çalışmaları yetişkinleri olduğu kadar çocukları da pek çok açıdan etkileyebilmektedir. Çocuklarda korku, panik, huzursuzluk, gerginlik, güvensizlik, yalnızlık, donakalma, ağlama gibi olumsuz duyguların yanında çeşitli davranış problemleri de görülebilmektedir. Biz yetişkinler olarak üstümüze düşen, sosyal medyada çokça yer alan bilgi kirliliğini göz ardı edip, soğukkanlılığımızı koruyarak çocuklarımız doğru ve basit bilgilerle bilgilendirmemizdir.

Çocuğa gerekli açıklamayı yapmamak, hiçbir şey olmamış gibi davranmak çocukta kaygı ve korku hissini artırabilir. Bu nedenle çocukları, yaş dönemi özellikleri göz önünde bulundurularak uygun şekilde bilgilendirmek önemlidir.

Çocuklar soyut ifadeleri anlamakta güçlük çekerler. Bu yüzden somut örneklerden faydalanabilirsiniz. Depremin, yağmur ve kar gibi bir doğa olayı olduğunu, yağmurdan korunmak için şemsiye kullanmamız gerektiği gibi depremden korunmak için de yapmamız gerekenler olduğunu anlatabilirsiniz.

Depremin insan etkisi olmadan yer kabuğundaki hareketlerle ortaya çıktığı anlatılmalı, gelişim dönemi özelliklerine bununla ilgili görseller veya videolardan faydalanılabilir.

‘’ Endişelenme, korkacak bir şey yok, korkma ‘’ gibi ifadeler yerine korkmasının, kaygılanmasının oldukça normal olduğu anlatılmalı, çocukların duygularını ifade etmesi sağlanılmalı.

Depremden nasıl korunmamız gerektiği, deprem sırasında ve sonrasında yapmamız gerekenler çocuklarla konuşulmalı.

Çocukların kendi yaşam alanlarında ailesiyle birlikte güvende olduğu anlatılmalı.